Nie mała, nie czarna – latte art

Latte art

Sztuka jest wokół nas i chyba nikt nie ma co do tego wątpliwości, a przynajmniej nie powinien mieć – wystarczy tylko ją dostrzec. Okazuje się bowiem, że nawet przyrządzanie kawy może przybliżać nas do sztuki i uczynić artystami, zwłaszcza jeśli mamy na uwadze latte art.

Latte art lub „coffe art” to sztuka tworzenia rysunków za pomocą mleka na powierzchni espresso, a posiedli ją bariści, którzy co roku mogą sprawdzić swoje zdolności na Mistrzostwach Polski Baristów oraz World Barista Championship.

latte art

„Barista to osoba zajmująca się wybieraniem, parzeniem oraz podawaniem kawy.”

„Kursy dla baristów obejmują zwykle naukę takich umiejętności jak: znajomość gatunków kawy, przyrządzanie kawy, przygotowywanie artystycznych kaw (warstwowych itp.), prawidłowe dbanie o ekspres do kawy, rozróżnianie rodzajów mleka, obsługę klienta.”

latte art

Wzory na kawie tworzy się przez odpowiednie wlewanie sparowanego mleka i rysowanie sosem czekoladowym różnych wyrafinowanych kształtów na powierzchni pianki cappuccino.

Latte art

„W rysowaniu na kawie, czyli w sztuce latte art liczy się przede wszystkim praktyka i talent. Do tworzenia wzorów potrzebne jest perfekcyjne espresso z creama i idealnie spienione mleko o gładkiej powierzchni, a także odpowiedni dzbanek z ostrym dzióbkiem.”

Marcin Moczydłowski – barista

latte art

„Na początek musisz zaopatrzyć się albo w ręczny spieniacz do mleka, najlepiej o pojemności 250 ml, albo dobrej jakości ekspres do kawy, który ma dyszę do spieniania mleka. Bardzo ważny jest też metalowy dzbanek (idealny będzie taki o pojemności 0,6 l), który służy do wlewania mleka na powierzchnię kawy.”

„Mleko powinno być tłuste, najlepiej 3,5-proc. Jeśli używamy spieniacza ręcznego, musimy je najpierw podgrzać – do ok. 60 st. C. Wtedy z mleka wytrąca się laktoza, dzięki czemu nabiera ono jogurtowej konsystencji i łatwiej formować wzory na powierzchni kawy.”

Cezary Sakowski

Latte art

Znane są dwie metody zdobienia kawy – pierwsza „free pour latte art” polega na manipulacji spływającego z dzbanka mleka do espresso. Druga metoda jest bardziej „inwazyjna” i polega na malowaniu wzorów specjalnym narzędziem przy wykorzystaniu szablonów i mlecznej piany.

A oto mały pokaz sztuki w filmowym samouczku:

Polecam strony:
polishbarista.pl
latteart.org/Your_Cappuccino.htm